Beter een label A huis kopen of toch niet?

Beter een label A huis kopen of toch niet? De voor- en nadelen op een rij
Het kopen van een huis is een van de grootste beslissingen in je leven. En met de huidige focus op duurzaamheid en energiebesparing, is het logisch dat je overweegt om voor een energiezuinig huis met energielabel A te gaan. Maar is dit altijd de beste keuze? Laten we eens kritisch kijken naar de voor- en nadelen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.
De voordelen van een energiezuinig label A huis
Laten we beginnen met de positieve kant. Een label A huis biedt enkele onmiskenbare voordelen:
* Lagere energiekosten: Dit is misschien wel het meest overtuigende argument. Een goed geïsoleerd huis met zuinige installaties verbruikt simpelweg minder gas en elektriciteit. Dat betekent lagere maandlasten, jaar in jaar uit. Op de lange termijn kan dit oplopen tot duizenden euro's besparing.
* Meer wooncomfort: Nieuwe, goed geïsoleerde huizen zijn comfortabeler. Je hebt minder last van tocht en kou in de winter en hitte in de zomer. De temperatuur is constanter en gelijkmatiger verdeeld. Dat verhoogt het woongenot aanzienlijk.
* Beter voor het milieu: Door minder energie te verbruiken draag je bij aan een beter milieu en verminder je je CO2-uitstoot. Dat is goed voor je geweten én voor toekomstige generaties. Bovendien sluit je hiermee aan op overheidsbeleid en maatschappelijke trends.
* Gunstig voor de restwaarde: De vraag naar zuinige woningen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Een label A huis is daarmee een toekomstbestendige investering die z'n waarde beter zal behouden. Dat is gunstig als je ooit besluit te verkopen.
Kortom, de voordelen zijn aanzienlijk. Maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen. Laten we ook eens kijken naar de mogelijke nadelen.
De nadelen en aandachtspunten bij een label A huis
Hoewel de voordelen overwegen, is een label A huis niet voor iedereen en in alle gevallen de beste keuze. Houd rekening met het volgende:
* Hogere aanschafprijs: Voor al die energiebesparende maatregelen betaal je een meerprijs. De bouwer heeft immers geïnvesteerd in betere isolatie, dubbel glas, zonnepanelen, etc. Dat zie je terug in de vraagprijs. Je moet dus meer lenen en hebt hogere maandlasten, zeker in het begin.
* Langere terugverdientijd: Die hogere investering verdien je op termijn wel terug via lagere energiekosten, maar dat kan wel 10 tot 20 jaar duren. Als starter moet je je afvragen of je zo lang in het huis blijft wonen om optimaal van je investering te profiteren.
* Niet altijd mogelijk: Afhankelijk van waar je wilt wonen zijn er misschien weinig geschikte nieuwbouwprojecten of label A huizen beschikbaar binnen je budget. In populaire binnensteden is nieuwbouw überhaupt schaars. Je ambities botsen dan met de realiteit van de woningmarkt.
* Minder charme en sfeer: Hoewel smaken verschillen, vinden veel mensen oudere huizen authentieker en sfeervoller. Hoge plafonds, ornamenten, grote tuinen - dat vind je minder in nieuwbouw. Sommigen wonen liever in een karakteristiek huis in een gezellige buurt dan in een hypermodern nieuwbouwhuis.
Je ziet, er zijn best wat afwegingen te maken. Een label A huis is niet per se altijd de beste keuze voor iedereen. Maar voor wie weloverwogen kiest, wegen de voordelen vaak ruimschoots op tegen de nadelen.
Dus, wat te doen? Uiteindelijk is de keuze aan jou. Bedenk goed wat je belangrijkste prioriteiten en woonwensen zijn. Hoeveel waarde hecht je aan energiezuinigheid en een groen imago? Hoe lang denk je in het huis te blijven wonen? Wat is je budget en wat krijg je daarvoor qua aanbod in jouw regio?
Mijn persoonlijke advies zou zijn: kies indien mogelijk voor minimaal een label B of C huis. Daarmee profiteer je al grotendeels van de voordelen van een zuinige woning, maar heb je meer flexibiliteit qua locatie, budget en aanbod. En in een wat ouder huis kun je zelf stapsgewijs verduurzamen door beter te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, etc.
Maar als je echt overtuigd bent van de voordelen van een label A huis en bereid bent daar wat meer voor te betalen, dan zou ik zeggen: gewoon doen! Op de lange termijn zul je er zeker profijt van hebben, zowel financieel als qua wooncomfort. En je draagt bij aan een duurzamere samenleving.
Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is dat het een weloverwogen beslissing is waar je volledig achter staat. Vergelijk alle opties, weeg voor- en nadelen af en volg je hart. Zo vind je gegarandeerd het huis dat het beste bij jouw wensen en mogelijkheden past!
Veel succes met je zoektocht en de aankoop van je droomhuis!
Note: Mijn blog van vandaag gaat over huizen met de energie labels A tot en met G. Binnenkort ga ik, in een volgend blog, de zogenaamde Beng norm bespreken. Meer uitleg over deze norm en de energie prestaties van huizen die de labels A tot en met A++++ hebben volgt snel!








